July 30, 2009
Gökdere Kanyonu - Kaynaklar
Güzel İzmir'in saklı bahçesine günübirlik bir yolculuk yaptık. Temmuzun son günleri, su buz gibiydi. Rotanın ortasında bir çeşme var, gürül gürül akıyordu. Gökdere Kanyonu oldukça güzel ve alımlı, içinde kalmak isteyeceksiniz.
Yürüyüşe Gökdere köyünden başlıyoruz. Buraya gelmek oldukça kolay. Belediye otobüsü kullandık. 2 kilometrelik bir yürüyüşten sonra kanyonun çıkışına inşa edilmiş su bendi ile karşılaşıyoruz. Kanyon burada başlıyor. Yok denecek bir eğimle yürüyoruz yolda, yaklaşık 10% civarı.
Kanyonda dere yatağının bir solunda bir sağında yola devam ettik. Küçük su gölcükleri buz gibiydi. Su içmek, ayaklarımızı suya sokmak ve dinlenmek için 5 dakikalık molalar verdik.
6-7 kilometre kanyonun içine girdikten sonra 2008 yılında betonu atılmış iki oluklu yeni çeşmeye varıyoruz. Burada yemek molası verdik.
Biraz uyumak isterdim burda ama yanımdaki acemiler izin vermediler. Yarım saatlik yavaş bir yürüyüşten sonra dere yatağının ortasında kocaman bir ceviz ağacın ile karşılaştık. Ceviz ağacından hemen sonra orman yolunu gördük. Ormancılar için açılmış yol, bir arabanın rahatlıkla hareket edebileceği genişlikte. Oturup arada bir haritaya bakıyorum, benimki hariç kimsenin cep telefonu çekmiyor. Sağdaki ilk yola değil biraz ilerde sağa sapan ikinci orman yolunu takip edip tımanışa başlıyoruz. Yolun sağında çok lezzetli böğürtlenleri tatmanızı tavsiye ederim.
Orman görevlileri ile karşılaştık, küçük bir testten geçtik. Tabii aramızda biri hariç kimse sigara içmiyor; ona da izin vermedim ayrıca. Yangın gölünde yüzmeyeceğiz, kırmızı bir suda kim yüzmek ister ki... Kamp yapmıyoruz, sadece günlük bir yürüyüş. Kurallara uyduğumuz onaylandı. Yola devam. Her şakanın gerçek bir tarafı olduğu kesin, aslında bu sorgulama 10 saniye ya sürdü ya sürmedi. Ama benim için çok önemliydi. Bir, yazın ormana giriş yasağı var, kamp yasak ama günlük yürüyüş olabilir. İki, yaz ve kış sigara içmek ve çöp atmak yasak. Üç, orman yangınları için alınan tedbirler doğrultusunda inşa edilen yangın havuzu yüzmeye uygun değil ve oldukça tehlikeli. Orman yolu yaklaşık 3 kilometre ve 25% eğimli. Yangın gölüne varıyoruz. Daha sonra Kaynaklar köyüne doğru inmeye başladık. Yaklaşık 5 kilometre sonra köye inen uygun bir patika bulup yoldan çıkmanız gerekir. Biz patika bulamadık. Köyü solumuzda görünce biraz geç kalmıştık çünkü dik ve kayalık bir yamaç vardı aramızda. Biraz geriye gidip bir patika bulduk.
Yolculuğumuz toplam 8 saat sürdü. Yaklaşık 17 kilometre yürüdük. Dört kişiydik, üç kişi oldukça acemi. Tabi doğa çarptı arkadaşları; kanyonda eğlendiler, tırmanışta şiştiler. Kaynaklarda otobüs durağı muhtarlığın hemen yanında, beklerken çocuklar bostandan yeni gelmiş karpuz ikram ettiler. Harikaydı... Bu rotayı daha önce deneyip, bilgisini bizimle paylaşan Çağlar beye ve ekibine teşekkürler.
Şunu daha büyük bir haritada görüntüle: T001 Gokdere - Kaynaklar
Labels:
doğa yürüyüşü,
günlük geziler,
highlights,
izmir,
trekking
Subscribe to:
Posts (Atom)